Kom i gang med at løbe 5 km

Løb 5 km uden stop i godt tempo om kun 12 uger. Klarer du det, er der en stor chance for, at du kan kalde dig løber i de næste mange årtier.

Jeg får ondt i benene af at løbe. Løb er kedeligt. Jeg kan ikke løbe. Lyder det som noget, du har hørt før? Eller måske endda selv har sagt? Hvis ja, så knyt næverne, og giv løbekarrieren endnu en chance – for her får du de bedste fif til at få løberiet i gang og holde det i gang.

Ofte går folk i stå, før løberiet for alvor bliver sjovt. Nogle giver op på forhånd, mens andre har dristet sig til nogle få løbeture. Men sådan behøver det ikke at være. Ømhed, kedsomhed og dårlige oplevelser ude på løbeturen hænger i 9 ud af 10 tilfælde sammen med, at man har grebet træningen forkert an.

For så nemt er løb, der ellers bliver kaldt verdens nemmeste sport, slet ikke at kaste sig over, hvis man ikke kender faldgruberne. Det gør vi, og heldigvis skal der ikke mange justeringer til, før vejen til succes er banet.

Følger du vores træningsprogram, styrer vi dig uden om skader, kedsomhed og ubehagelige oplevelser, der kan sabotere projektet. En af de største fordele ved at følge et program er, at det sørger for, at du jævnligt kommer ud at løbe. Løber du kun en enkelt tur hver 3. uge, svarer det til at starte forfra hver gang.

Løb kun 2 gange om ugen

Det er derfor vigtigt, at du løber regelmæssigt og følger programmet nøje. Din krop bliver hurtigt bedre og stærkere, når den bliver udfordret og presset på en måde, den ikke har prøvet før. Denne effekt varer nogle dage, hvorefter kroppen stille og roligt vender tilbage sit udgangspunkt – medmindre den bliver udfordret igen på det rette tidspunkt.

Til at starte med er 2 ture om ugen rigeligt til at forbedre din løbeform. Det giver dig hele 3 hviledage mellem hver løbetur, som din krop vil sætte pris på, mens den vænner sig til den uvante belastning. Modstå derfor fristelsen til at løbere længere eller tiere, end programmet foreskriver. Sener, bindevæv og led skal have tid til at vænne sig til belastningen.

Hvis du savner at få pulsen op i længere tid, mens du arbejder dig gennem begynderprogrammet, er det derfor en bedre idé at supplere de korte løbeture med en motionsform, der skåner benene for hårde landinger. Fodbold vil fx være et dårligt valg, mens cykling, roning og svømning er gode måder at øge den ugentlige træningsmængde på.

Variér din træning

Varieret løbetræning er ikke kun godt for din motivation – den gør dig også til en bedre løber. Efter 5 ugers tilvænning i roligt tempo begynder vores træningsprogram derfor at indeholde træningsformer, der bryder ensformigheden.

Fartleg, progressiv træning og testture er alle gode redskaber, som du med fordel kan fortsætte med at bruge, når du om 12 uger er færdig med vores begynderprogram.

Til den tid har du også en god fornemmelse af, hvad der skal til, for at du bliver ved med at løbe 2 eller flere gange om ugen. For nogle er en trofast træningsmakker en god idé, mens andre nyder friheden ved at kunne løbe sig en tur, når lysten melder sig. For andre igen er nøglen til succes at have 2-3 faste træningstidspunkter om ugen, som alle andre aftaler må vige for.

En anden motivation kan være at melde sig til et løb, som man så kan træne sig op til. Men først handler det om at komme i gang. Hæng træningsprogrammet op på køleskabet, og sæt et stort kryds i skemaet, hver gang du har gennemført en træningstur.

Bliver du skadet?

99 ud af 100 skader hos løbere skyldes overbelastning. Det betyder, at du selv sidder med nøglen til at undgå dem. Hvis du langsomt og gradvist vænner kroppen til at løbe længere og længere, undgår du skaderne. Følg vores program, og styr uden om skader.

Kilde: Aktiv Træning

Kom i gang med løb i skoven

Bliv medlem af Slagelse Motionsklub

Kun 400 kr. pr. år.

Læs mere
Popz sponsor i Slagelse Motionsklub
Slagelse Vinkompagni sponsor i Slagelse Motionsklub
Hetag sponsor i Slagelse Motionsklub
Brinck sponsor i Slagelse Motionsklub
Thers sponsor i Slagelse Motionsklub
Hellig Anders Konditoriet sponsor i Slagelse Motionsklub
Sparekassen Kronjylland sponsor i Slagelse Motionsklub
Grønvold og Schou Slagelse sponsor i Slagelse Motionsklub
Harboe Bryggeri sponsor i Slagelse Motionsklub
Kaiser Sport sponsor i Slagelse Motionsklub