Løbetræning – effektiv motion

Historie

At løbe er ensbetydende med at have et mål. Nogle løber for at tabe sig, andre ønsker at forbedre deres kondition eller almene sundhedstilstand. Og så er der dem, som har et mere veldefineret mål som for eksempel at kunne gennemføre et maraton. Hvem har ikke hørt myten om den græske soldat Pheidippides, der i 490 før vores tidsregning løb fra Marathonsletten til Athen med budskabet om, at grækerne havde besejret perserne. Ens for alle løbere er dog glæden ved at løbe, og glæden er i sidste ende det altafgørende mål, som får en til at blive ved hele livet.

Hvorfor forbedrer løb din almene sundhed?
Løb er absolut en af de bedste og mest effektive motionsformer, hvis du ønsker at forbedre din sundhed. Når de store benmuskler skal bære dig, kræver det en del ilt. Det kræver, at der pumpes mere blod rundt i kroppen. Fordi hjertet skal arbejde hårdt, stiller løb krav til din kondition. Allerede efter få ganges træning, kan du heldigvis mærke, at det er blevet nemmere at løbe, og det er netop fordi din kondition er blevet bedre. Hvis dit mål at tabe dig, har du valgt den helt rigtige motionsform, man forbrænder nemlig en del fedt, når man løber.
Mentalt/socialt
Løb er en individuel idrætsgren, men når to løbere mødes falder de ofte i snak. Der findes også løbeklubber, hvor man løber sammen, mødes efter træningen og er sammen, så man kan også få noget socialt ud af at løbe.
Løb kan virke meget afstressende. Du kan få klaret tankerne, uden nogen forstyrrer dig. Du har noget tid helt for dig selv. Det kan være utrolig afstressende og dejligt at løbe en tidlig morgen i skoven og føle kroppens puls banke. Når man løber, kæmper man med sig selv. Man sammenligner sin præstation med tidligere resultater, og prøver at løbe hurtigere end sidste gang. Det kan selvfølgelig også være motiverende at træne for at blive bedre til næste konkurrence. Efter dagens træning og den friske luft, sover du meget bedre. Dit stressniveau falder, du får mere energi og bliver gladere for dig selv og dine omgivelser.
Løb og familieliv
Løb kan sagtens forenes med børn. Frisk luft og mere energi er nok noget, de fleste forældre godt kan bruge lidt mere af, og så elsker børnene det. Det kræver, at man investerer i en letvægtsbarnevogn eller en løbevogn, som er nem at skubbe foran sig. Løb stiller hverken krav om tid eller sted, her bestemmer du selv, hvornår der er tid til at snuppe en tur med vognen. Hele pointen i at løbe er jo netop, at det sagtens kan lade sig gøre i en travl hverdag med job, familie og småbørn.
Påklædning
Det vigtigste udstyr til løb, er et par ordentlige løbesko, og det kan godt betale sig, at gøre sig umage med at finde de rigtige løbesko. Når du skal ud og finde et par nye løbesko, skal du tage dine gamle løbesko med, så ekspedienten kan se, hvordan de er slidt. Det kan give et fingerpeg om, hvilken type sko du skal købe, for at opnå maksimal støtte og komfort. Begynder du at løbetræne regelmæssigt, finder du hurtigt ud af, at de gamle joggingbukser og T-shirt med fordel kan skiftes ud, med mere løbevenligt tøj, som svedundertrøje, tigts og windbreakers. Specielt det våde og kolde efterår og vinteren stiller store krav om ordentlig påklædning.
Hvordan kommer du i gang og bevarer motivationen?
Er du først kommet i gang med at løbetræne, er du allerede godt på vej. Det næste skridt er så at holde motivationen oppe og blive ved. Hvis man vil beholde løbeglæden, gælder det om at gøre træningen så varieret som muligt. Løb forskellige ruter i forskelligt tempo. Man bliver let træt af at løbe den samme tur hver dag. Løb intervaller, små hurtige ture, længere langsomme ture, så du både får nogle kilometer i benene og derved styrker din udholdenhed, men også forbedrer din iltoptagelse og hurtighed. Det kan være en god idé at få sig en løbepartner. Hvis man laver aftale om, hvornår man skal løbe, kan det være lettere at holde motivationen oppe. Hvis man har et mål med sin løbetræning, er det en god idé at følge et løbeprogram, så du ved, hvornår og hvor meget du skal løbe hver dag. Det hjælper på motivationen og gør træningen mere målrettet.
Du kan også vælge at melde dig ind i en løbeklub. Her løber du nogle faste dage om ugen i små grupper sammen med andre, der løber i samme tempo som dig selv.
God løbetur!

Kom i gang med løb i skoven

Bliv medlem af Slagelse Motionsklub

Kun 400 kr. pr. år.

Læs mere
Brinck sponsor i Slagelse Motionsklub
Slagelse Vinkompagni sponsor i Slagelse Motionsklub
Grønvold og Schou Slagelse sponsor i Slagelse Motionsklub
Popz sponsor i Slagelse Motionsklub
Harboe Bryggeri sponsor i Slagelse Motionsklub
Thers sponsor i Slagelse Motionsklub
Kaiser Sport sponsor i Slagelse Motionsklub
Hellig Anders Konditoriet sponsor i Slagelse Motionsklub
Hetag sponsor i Slagelse Motionsklub
Sparekassen Kronjylland sponsor i Slagelse Motionsklub