Sådan bliver dit løb lettere
Er du i takt med foråret sprunget ud som løber og oplever, at det ind i mellem kan være lidt besværligt at få rumpen med og benene på gled, så kan du med fordel supplere dine løbeture med bevægelighedstræning. Det gør ikke alene dit løb lettere men også din kropsholdning bedre.
– Foruden en god kondition, så fungerer din krop kun optimalt, hvis du også har en god styrke samt en god bevægelighed, siger han til tv2.dk og forklarer, at mens en god bevægelighed forbedrer din generelle sundhedstilstand, har den har også betydning for gode løbepræstationer.
– Den største gevinst er, at du kan nedsætte din risiko for at blive løbeskadet, ligesom du kan løbe mere afslappet og med bedre teknik, hvis dine bevægelser ikke er hæmmede af en nedsat bevægelighed. Du får også en bedre kropsholdning, hvilket kan have en positiv visuel effekt på dit udseende – fx fladere mave, siger Ole Stougaard.
Sådan træner du din bevægelighed Hvis du vil lette dit løb og forbedre din holdning, opfordrer Ole Stougaard derfor til, at du forlænger en løbetur på fx 25 minutter til et træningspas på 45 minutter, hvor du bruger de resterende 20 minutter på nogle styrke- og bevægelighedsøvelser.
– Brug gerne 5-10 minutter på ledmobilitet før din løbetur et par gange om ugen samt 10 minutter på at arbejde med musklerne efter din løbetur. Du kan også vælge at gøre det som et selvstændigt træningspas, hvor du bruger 10- 20 minutter bevægelighedstræning et par gange om ugen, lyder det således fra løbetræneren, som forslår dynamiske træningsøvelser som fx dybe benbøj (squat), lunges (foran, bagud og til siden) samt specifikke bevægelighedsøvelser for dine fodled – se billederne nedenfor:
Drop strækøvelserne, men bevar din bevægelighed Når du træner din smidighed er det imidlertid vigtigt, at du ikke laver strækøvelser men derimod fokuserer på at øge dine musklers smidighed med bevægelsesøvelser, der forlænger dem.
– For at få smidige muskler bliver det ofte anbefalet at lave strækøvelser. Strækøvelser med det formål at ‘strække’ dine muskler er dog ikke nogen god idé. Vores muskler kan slet ikke lide at blive strukket, og hvis du forsøger at strække dem, så opnår du modsatte effekt, nemlig at de trækker sig sammen, forklarer Ole Stougaard.
Rent praktisk skal du derfor ikke lave strækøvelser, men du kan i princippet lave de samme bevægelser (øvelser), blot du ændrer fokus fra udstrækning til bevægelse, tilføjer han og eksemplificerer:
– Sidder du på gulvet med benene strakte foran dig, så kan en øvelse være, at du skal ud og nå dine tæer med hænderne. Eller er du meget bevægelig, kan det være, du skal gribe fat om din fod og så have panden ned og røre dine knæ.
– Her skal du lære at fokusere på at udføre bevægelsen, uden at du er opmærksom på de signaler, der kommer fra dine muskler. Musklerne på bagsiden af låret vil sikkert “brokke” sig lidt, fordi de føles stramme. Her er det vigtigt, at du ikke tænker på, at du skal strække disse baglårsmuskler, men du skal blot ignorere brokkeriet og få musklerne til at slappe af, så de kan forlænges, og du kan nå tæerne med fingrene eller få panden ned og røre dine knæ.
Kilde:Tv2