Træner du for meget? Her er symptomerne

Træning er helt generelt godt – punktum. Men man kan også træne for meget, og flere og flere overtræner sig selv i takt med, at diverse ekstremløb og voldsomme træningsformer stiger i popularitet

Træning er godt for alle mennesker, og der er ingen tvivl om, at for lidt træning er et problem for flere mennesker end for meget træning. Men i takt med at diverse ekstreme former for løb og anden træning stiger i popularitet, er overtræning også et stigende problem.

Og det er et lumsk problem, fordi det er svært at sætte generelle retningslinjer for, hvor meget det er sundt at træne. Der er dog en række symptomer, man kan holde øje med for at undgå såkaldt overtræningssyndrom.

– F. eks. hvis ens hvilepuls pludselig bliver en smule højere, selvom man træner, som man plejer, siger løbeekspert Christian Neergaard, til tv2.dk. Han har bl.a. har skrevet bøgerne ‘Sportsskader’ og ‘Gyldendlas løbebog’, og han mener, det er svært at generalisere om vejene til et egentligt overtræningssyndrom, som er noget andet end en kortvarig overbelastning grundet for meget træning, da der er forskellige tærskler for forskellige mennesker.

Men det er den enkeltes form og tilvænning, der som regel sætter grænsen. Er man ikke vandt til at løbe, så kan 40 kilometer om ugen være for meget, men for en trænet løber er det intet problem.

Mere træning – dårligere form Symptomerne på overtræning er lidt groft sagt, at træningen begynder at virke modsat hensigten.

– Hvis ens præstationer generelt pludselig bliver dårligere, selvom man træner det samme eller mere, er det et klart tegn på overtræning, forklarer Christian Neergaard, og fortsætter:

– Det kan også vise sig ved skader, som f.eks. betændelse i skinnebenene eller i akillessenen, men man kan sagtens få skader, uden at være overtrænet, og man kan også sagtens træne for meget, uden at få skader.

F.eks. træner triatleter meget varieret, så de kan godt være overtrænede uden at få nogen skader af det.

– Sportsskader kommer af for meget belastning ved én bestemt øvelse. F.eks. hvis man kun løber, fortæller Christian Neergaard.

Ole Stougaard, personlig træner og løbecoach, er enig med Christian Neergaard, og han tilføjer, at den enkeltes træningstærskel også handler om kropstype.

– Det er svært at sige noget om, hvor grænsen går, mellem en træningsmængde der er “sund”, og en der er “usund”. For det første, så tror jeg i høj grad, at det er individuelt betinget. Nogle er skabt til udholdenhedsarbejde og andre til sprint. Og for den enkelte person tror jeg også, at grænsen vil flytte sig ift. “arbejdskapacitet”. Er du utrænet, så er grænsen måske ved 30 km per uge, men kommer du så i bedre form, så flyttes grænsen måske til 60 km per uge. Kroppen har en fantastisk evne til at tilpasse sig, siger Ole Stougaard til tv2.dk, og fortsætter:

– Men når det så er sagt, så er jeg ikke i tvivl om, at træning på et tidspunkt bliver usundt. Vi kan sammenligne det med en maskine, der kan blive ved med at arbejde, hvis den bare belastes moderat. Der er småting, der bliver slidt, og som skal udskiftes, men selve motoren går aldrig i stykker. Hvis du derimod sætter farten op til max hastighed på samme maskine, så går der ikke lang tid, før motoren brænder sammen. På sammen måde ser jeg det lidt med træningsbelastning.

Kun hvile dur Er man overtrænet, er det kun ren hvile, der hjælper, så kroppen kan restituere sig samlet.

– Mange tror, de bare kan træne andre dele af kroppen, hvis de f.eks. har løbet for meget, men sådan virker det ikke ved overtræningssyndrom. Hele kroppen skal hvile, siger Christian Neergaard.

Han har samlet følgende faktorer, der kan føre til overtræning, samt symptomerne på, at man træner for meget.

De disponerende faktorer for overtræning er især:

 • Intensiv træning, især intervaltræning
 • Pludselig øgning i træningsmængden
 • Stor træningsmængde, lille restitution
 • Høj konkurrenceaktivitet
 • Tung monoton træning
 • Fysisk og psykisk stress

Symptomer på overtræning

 • Dårligere idrætspræstationer end normalt
 • Højere puls ved et givent moderat arbejde
 • Højere hvilepuls
 • Konstant træthed og uoplagthed
 • Søvnproblemer
 • Manglende lyst til at træne
 • Irritabilitet
 • Nedsat koncentrationsevne .
 • Rammes lettere af småsygdomme grundet nedsat immunforsvar .
 • Bruger længere tid på restitution

Kilde: Tv2

 

 

Kom i gang med løb i skoven

Bliv medlem af Slagelse Motionsklub

Kun 400 kr. pr. år.

Læs mere
Brinck sponsor i Slagelse Motionsklub
Popz sponsor i Slagelse Motionsklub
Hetag sponsor i Slagelse Motionsklub
Kaiser Sport sponsor i Slagelse Motionsklub
Hellig Anders Konditoriet sponsor i Slagelse Motionsklub
Grønvold og Schou Slagelse sponsor i Slagelse Motionsklub
Thers sponsor i Slagelse Motionsklub
Harboe Bryggeri sponsor i Slagelse Motionsklub
Sparekassen Kronjylland sponsor i Slagelse Motionsklub
Slagelse Vinkompagni sponsor i Slagelse Motionsklub